Zuiderloo
Logo Logo

Meerwerk nieuwbouwwoning

Je hebt 1 van onze nieuwbouwwoningen op het oog. En nu? Het is handig om goed voorbereid aan de slag te gaan. Zodra je dan een woning toegewezen krijgt, kun je direct verder met het samenstellen van jouw woning. Helemaal naar eigen wens! Denk hierbij niet alleen aan een uitbouw of dakkapel, maar ook aan bijvoorbeeld een extra kamer op zolder. Of bepaal alvast waar je de lichtpunten en stopcontacten wilt hebben. Een lichtsensor op je toilet of dimmers in de woonkamer. Op deze pagina lees je er alles over.

Ga goed voorbereid aan de slag

Wie al bekend is met het kopen van een nieuwbouwwoning weet dat er veel mogelijk is. Koop je voor het eerst nieuwbouw? Zorg dat je goed voorbereid bent! Want als je op voorhand inzichtelijk hebt wat je precies wilt, krijg je een scherper beeld van de kosten en kun je dit mee laten financieren in je hypotheek.

En hoe zit het met minderwerk?

Wil je juist dat de aannemer minder werk verricht dan in de oorspronkelijke plannen staat genoemd? Wil je bijvoorbeeld de keuken niet laten plaatsen, omdat je zelf die ene speciale keuken op het oog hebt? Dan noemen we dat 'minderwerk'. Verricht de aannemer minder werk, dan betaal je natuurlijk ook minder. Hoeveel je precies bespaart door minderwerkafspraken te maken? Dat staat in het minderwerkoverzicht zodra deze beschikbaar is óf kan de kopersbegeleider je precies vertellen.

Aannemer en kopersbegeleider

Aannemers bouwen woningen volgens een bepaald bouwplan. Er worden per bouwnummer opties geboden om je woning uit te breiden of de indeling aan te passen. Dit zijn opties waar vaak voor wordt gekozen, denk aan een uitbouw of dakkapel. Deze opties staan uitgeschreven op een meer-/minderwerklijst en uitgetekend op plattegronden. Dit noemen we optieplattegronden. De optieplattegronden en meer-/minderwerklijsten maken het je extra makkelijk, maar er zijn buiten die uitgewerkte opties vaak ook nog andere mogelijkheden.

De aannemer die de woning bouwt, koppelt je aan een kopersbegeleider en zoals het woord al zegt: hij of zij begeleidt je door het hele proces. Een kopersbegeleider weet precies wat er mogelijk is en helpt je bij het maken van je keuzes. Je hebt dan tot de zogeheten sluitingsdatum van het meer- en minderwerk de tijd om de keuzes door te geven. Daarna gaat de aannemer de benodigde zaken bestellen.

Meerwerk financieren

De kosten voor meerwerk komen boven op de koop-/aanneemsom van de woning en kun je mee financieren in je hypotheek. Jouw hypotheekadviseur kan je er alles over vertellen. Wil je meer weten over het financieren van je woning? Je leest het op de pagina Financiering.

Do's

 • Denk verder dan de 'standaard' meerwerk opties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
  - Teken je meubels vast in, zodat je je lichtpunten kunt bepalen
  - Wil je dimmers of juist liever niet?
  - Buitenkranen wel of niet?
  - Leidingwerk om laten leggen
  - Groot gezin? Misschien is een extra kamer of grotere berging handig
  - Extra wandcontactdozen aanbrengen
  - Aanbrengen van een extra groep in de meterkast
 • Haak je hypotheekadviseur tijdig aan
 • Houdt goed contact met je kopersbegeleider
 • Moeite met het inrichten van je woning op basis van een plattegrond? Schakel een interieurstylist in
 • Krijg inspiratie door te vragen aan je kopersbegeleider wat jouw buren voor meerwerk kozen

Don'ts

 • Wacht niet te lang met je inlezen op de meer-/minderwerk mogelijkheden
 • Geef niet te laat door aan de aannemer wat je wensen zijn (vraag naar de deadline bij de aannemer)

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?